Berlín Oriental

Durant més de 40 anys, Berlín fou una ciutat partida en dos. Un mur envoltava la zona oest, dominada per les potències occidentals que en acabar la Segona Guerra Mundial havien ocupat aquell sector de Berlín.

Per evitar que els berlinesos de l’altre sector, el dominat pel comunisme soviètic, escapés a la banda capitalista, les autoritats de la República Democràtica Alemanya (Alemanya Oriental) van aixecar un mur al voltant del Berlín Oest.

Bandera adoptada per l'Alemanya Oriental (RDA) des del 1949 fins el 1989. wikipedia

 

El mur va esdevenir un símbol mundial de la divisió de planeta en dues ideologies: el capitalisme contra el comunisme. I Berlín es va convertir en l’epicentre d’un enfrontament entre dues grans potències: Estats Units i la Unió Soviètica.

El règim socialista va seguir l’estil de la Unió Soviètica i fou molt dur amb els dissidents polítics o amb tothom qui pretenia passar a l’altre costat de la frontera. Els episodis més durs es van viure al voltant del mur de Berlín, on van morir gairebé 200 persones per intentar fugir al sector Oest.

També era molt diferent l’estil de vida entra una Alemanya i l’altra. La part occidental va assumir els costums propis de la societat capitalista, esdevenint així, una potència econòmica oberta al món. Mentrestant, la part oriental, va nacionalitzar la major part de les empreses va restar aïllada dels nous invents i noves tendències que venien de l’altra part del mur.

Per entendre millor aquesta situació, us recomanem que mireu la pel·lícula Good Bye Lenin (2003). El film ens situa en la reunificació de les dues Alemanyes i dibuixa magistralment com els alemanys orientals van assumir els canvis de règim.

A més, als crèdits d’entrada de la pel·lícula es mostra l’aspecte del Berlin Oriental durant els millors anys de la RDA:

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s