Història

L’any 1945, a les acaballes de la Segona Guerra Mundial, l’Alemanya de Hitler va ser derrotada per les potències aliades (Estats Units, França, Gran Bretanya i la URSS). Aquests quatre països van ocupar el país i se’l van dividir en sectors. La part de l’oest va quedar pels Estats Units, França i Gran Bretanya, i la part de l’est, per la Unió Soviètica.

Berlín, la capital alemanya, va quedar enmig de la zona d’ocupació soviètica. No obstant això, la ciutat també es va repartir entre els quatre vençedors. D’aquesta manera, els sectors dominats pels països capitalistes, van quedar envoltats de l’Alemanya comunista. La part occidental de Berlín només es podia comunicar amb la recén creada República Federal Alemanya (Alemanya Oest) per mitjà de tres corredors aeris.

Alemanya va quedar dividida en dues parts i Berlín, en territori Oriental, també. lafrialdaddelaguerra.blogspot.com

L’any 1949 es van fundar, definitivament, els dos nous estats alemanys: la RFA i la RDA. Alemanya Occidental i Alemanya Oriental. Berlín es va convertir en la capital de la RDA, mentre que la part est de Berlín, que no era territori de facto de la RFA, va seguir sota el control de l’Alemanya Occidental.

L’aïllament

Cap als inicis del anys 50, el govern de l’Alemanya socialista va tancar les fronteres internes amb l’est. Si més no, dintre de Berlin encara es podia passar d’una banda a l’altra lliurement. Mentrestant, les condicions econòmiques i laborals de la RDA van empitjorar greument i les protestes socials es van fer constants, al mateix temps que la repressió policial es va anar endurint.

Com a resultat d’aquesta crisi, es va produir un èxode massiu cap a l’Alemanya Occidental. A mesura que la gent emigrava, el govern comunista va anar endurint les sancions contra tot aquell que pretenia fugir. En total, van aconseguir passar la frontera uns 2.700.000 germanoorientals fins l’any 1961, any en què es va construir el mur de Berlín.

Pas fronterer a l’Alemanya Oriental. Wikipedia

Apropament i col·lapse

A la dècada dels 70, el president Erich Honecker va promoure un apropament polític als seus veïns alemanys, mantenint, al mateix temps, les bones relacions amb la URSS. Durant aquests anys, al menys 5 milions d’alemanys occidentals van visitar la RDA i això va permetre restablir vells lligams entre familiars i amics separats pel mur. També va servir per posar en contacte als alemanys orientals amb els costums i visions del món capitalista. La RFA va proveir als alemanys de l’est de béns de consum d’alta qualitat.

A l’agost de 1989, Hongria (país del bloc comunista) va obrir les fronteres amb Àustria (país del bloc capitalista). Uns 30.000 alemanys orientals van marxar “de vacances” a Hongria per passar a l’altra banda del teló d’acer. Aquesta crisi es va agreujar amb multitudinàries protestes a Leipzig i Dresden. El govern de Honecker, no obstant, va celebrar el 40è aniversari de la RDA amb una gran desfilada militar per demostrar que el règim encara tenia poder. Si més no, les protestes van arribar a Berlín Oriental i al cap d’uns dies Honecker fou destituït pel politburó.

La celebració del 40è aniversari de la RDA va precedir a la caiguda del mur. Wikipedia

Caiguda del mur i reunificació

El nou exectiu va anunciar el 9 de novembre de 1989 la derogació de les limitacions migratories entre les dues alemanyes. Aquella mateixa nit milers de berlinesos de l’est van aconseguir creuar el mur davant d’unes autoritats militars desbordades. Els berlinesos d’ambdós costats del mur es van retrobar en un ambient d’increïble emotivitat. Fins i tot, i de manera espontànea, alguns van començar a destruir el mur amb les seves propies eines.

A llarg del 1990 va tenir lloc el procès de reunifació de les dues Alemanyes. Primer es va fer efectiu l’enderrocament del mur de Berlín i després de múltiples negociacions entre la RFA, la RDA i els països que havien ocupat l’Alemanya nazi, les potències guanyadores renuncien al seu poder sobre Berlín i el poble alemany gaudeix de plena sobirania per decidir la reunificació.

Finalment, el poble de l’Alemanya Oriental decedeix democràticament (en les primeres eleccions lliures que s’havien celebrat a la RDA) integrar-se al sistema federal de l’Alemanya Occidental. Després de 45 anys dividits, Alemanya es reunifica el 3 d’octubre de 1990.

Berlinesos orientals i occidentals salten el mur el 10 de novembre de 1989. wikipedia
Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s